W. van der Zwan BV - automatendraaiwerk

  Zoeken op de Site

 

Wij gebruiken cookies om te kijken of we onze site kunnen verbeteren.

 Langdraaien en langdraaiers tot 26 mm 
 
 
 • Cincom B12 1
  Cincom B12-1 Langdraai automaat doorlaat 12 mm. slag 85/160 mm, 8 gereedschappen (0 aangedreven)
 • Cincom B 12 5
  Cincom B12-5 Langdraai automaat met overname spil doorlaat 12 mm. slag 85/160 mm, 8 gereedschappen (0 aangedreven)
 • Cincom A, L en K machines
  Cincom K16 7, L16 6 en L20 7
 • KMX26
  Manurhin, KMX26, langdraaiautomaat met maximaal 6 aangedreven gereedschap 26 mm doorlaat
 
 
Langdraaiwerk, of langdraaien, is voor sommigen synoniem met automatendraaiwerk of automatendraaien. Voor een hele brede range van betrekkelijk kleine produkten is dat terecht. Moderne CNC langdraai machines bieden een efficiënte oplossing voor allerhande verspanings problemen. Door hun beperkte afmetingen, programeerbaarheid en universele gereedschappen kan een langdraaier draaidelen maken die op veel grotere draaibanken (bijna) niet te draaien zijn.
Wij zijn specialist in langdraaiwerk onder de 20 mm, en wij hebben verschillende langdraaiers inzetbaar, zodat wij vrijwel altijd een geschikte en eficiënte (langdraai) machine voor uw product in kunnen zetten.
 

En zo ziet een landraai machine in werking er uit:

   
Het principe van een langdraaier blijkt misschien duidelijker uit deze simulatie :
 
 
 

De techniek van de langdraaier:

Lang(s)draaimachines hebben een wat afwijkende constructie, die eigenlijk door de engelse naam 'sliding headstock' heel duidelijk omschreven wordt.  

Het materiaal wordt bij een langdraai machine in de spantang vastgehouden, en ondersteund door de 'geleidebus'. Voor conventionele draaimachines is dit het best te vergelijken met een meelopende bril. De gereedschappen zitten op een langdraai machine dicht bij de geleidebus gemonteerd, en zodoende wordt er altijd heel dicht bij het snijdende gereedschap ondersteund.  
De hoofdspil (Headstock) met spantang beweegt heen en weer (doet de Z-verplaatsing), terwijl de gereedschappen, vlak bij de geleidebus, allen in X bewegen (de diameter van het materiaal).
De beitel staat op de langdraai automaat dus vlak bij de ondersteunende geleidebus. Het gevolg is een minimale uitbuiging van het produkt, en daardoor heeft, ook bij erg slanke produkten, langdraaiwerk een goede maatvastheid. 
Voor heel veel kleine produkten (diameter tot en met 20 mm) is een langdraaier gewoon de meest efficiënte machine. Wij hebben langdraaiers in diverse soorten en maten.  
Helaas is niets zonder keerzijde, en hebben zelfs langdraai machines nadelen. Het materiaal moet een vrij konstante diameter hebben, want door de ondersteuning van het onbewerkte materiaal in de geleidebus van een langdraai machine  is de maatvastheid van het materiaal bepalend voor de nauwkeurigheid van het eindprodukt. En snede opdeling is maar HEEL beperkt mogelijk. Maar ook hier zijn oplossingen voor. Ten eerste is het meeste materiaal in de kleinere diameters wel blank getrokken te koop (automaten- en roestvaste staalsoorten: h9 of beter, overige h11), ten tweede is een snede opdeling bij kleinere diameters vaak vanzelf al minder zinvol.  
Overigens zijn er tegen deze beperkingen door diverse fabrikanten ook weer truken verzonnen.    
    
langdraaiwerk is ook automatendraaiwerk

Een ander nadeel van de langdraaier is dat bij grotere diameters de snijtijd van het langdraaien onevenredig toeneemt. Omdat de langdraaier direct naar de gewenste maat toe moet draaien is soms een grote snedediepte nodig. Omdat iedere machine maar een beperkt vermogen heeft kan er maar met een kleine voeding gedraaid worden. Bij een kleine voeding neemt de specifieke snijweerstand van het metaal toe. Als de specifieke snijweerstand toeneemt kunnen er met het zelfde vermogen minder vierkante millimeters materiaal afgenomen worden. Omdat de snedediepte vastligt moet de voeding dus omlaag. Door de kleinere voeding neemt de specifieke snijweerstand toe etc. 

Meer vermogen is niet direct de oplossing, want dat geeft meer warmte ontwikkeling. Een langdraai automaat is meestal gevuld met snijolie, en die heeft een veel kleinere warmtecapaciteit dan de voor normale draaimachines gebruikelijke waterige koelsmeer emulsie (boorolie). Meer vermogen in een langdraaier leidt er vooral toe dat de maximale werk temperatuur van de snijolie eerder bereikt wordt.   

Nog even als snelle opfris les langdraaien: een langdraaier (zoals een langdraaiautomaat in de volksmond genoemd wordt) onderscheidt zich van een gewone draaibank door de geleidebus. Die ondersteunt het product direct bij de snijdende gereedschappen. Bij het langdraaien beweegt het product langs de gereedschappen. In een heel enkel geval bewegen de gereedschappen en de geleidbus samen langs het produkt. Maar omdat de geleidebus en de gereedschappen niet ten opzichte van elkaar bewegen is dit ‘draaitechnisch’ gezien eigenlijk het zelfde. 

 

Dat is bij alle langdraai automaten het zelfde, en daarna beginnen gelijk de verschillen. 

Bij een curvengestuurde langdraaier was aangedreven gereedschap een stuk lastiger. Bij ons beperkte zich dat tot een zaagfreesje om schroeven van een gleuf in de kop te voorzien. En een overname spil was ook best lastig in het gebruik. De curvengestuurde langdraai automaat was dus bij uitstek geschikt voor grote tot zeer grote series. Zeker als de producten wat bewerkelijker waren. Alleen al het berekenen en maken van de benodigde curvenschijven kostte voor een kleine serie soms meer tijd dan de hele serie draaide.

 

Tegenwoordig is een overname spil en aangedreven de norm bij een kleine CNC langdraai automaat. En niet één aangedreven gereedschap, welnee, ongeveer een dozijn aangedreven gereedschappen komt ook voor.   

 

Daarnaast kan een moderne langdraaier uitgerust zijn met een hogedrukpomp voor de snij-olie. Door de betere smering neemt de snijweerstand af en kan er met hogere snijsnelheden bewerkt worden. Hierdoor wordt het wat trage productie tempo van een langdraaier (door de kleine voeding bij het langdraaien, zoals hierboven beschreven) weer wat gecompenseerd. De oliestraal die onder hoge druk op het snijvlak gespoten wordt smeert de verpanende bewerking, waardoor het vermogen van de langdraai machine beter benut wordt). 

 

Een moderne, goed uitgeruste CNC langdraai machine, voorzien van overnamespil, aangedreven gereedschappen en eventueel nog andere extra’s is een compacte productie eenheid die onderdelen, die voorheen in meerdere bewerkingen gemaakt werden, kant en klaar aflevert. De toevoeging van een stangenlaadmagazijn stelt de machine in staat omdat vele uren achter elkaar onbemand te doen. En bij onbemande machines vervalt het voordeel dat lage lonen landen lijken te bieden.

 

Verschillende bewerkingen, gesimuleerd op diverse langdraai automaten:

 

 

 

Het langdraaien is volop in ontwikkeling. Er worden nog steeds nieuwe functies aan langdraai machines toegevoegd, waardoor steeds meer draaiwerk als langdraaiwerk gedraaid kan worden. De moderne langdraai automaat wordt dan ook wel langdraai productiecel genoemd. Behalve gedraaid wordt er op moderne langdraai machines ook gefreesd, geboord, getapt, terwijl ‘oude’ technieken als draadrollen, draad wervelen, binnen zeskant steken steeds meer hernieuwde toepassing vinden bij het langdraaiwerk.   

 

 

 

 

En niet alleen het draaien op de langdraai machine verandert. Ook de organistie om het feitelijke langdraaien ontwikkelt verder. Omdat de langdraaiers steeds meer kunnen komen er ook steeds betere programeersystemen voor het langdraaien. Dit maakt het programeren sneller, bij goed toepassing worden de programma's efficiënter, en het langdraaien kan ook op het beeldscherm van de programeer PC gesimuleed worden (zie bovenstaande voorbeelden van gesimuleerd langdraaiwerk op verschillende programeer systemen)